Peste 40 de experți bancari și-au aprofundat cunoștințele despre plățile SEPA

11 Iunie 2024

 

Un atelier de lucru organizat astăzi a reunit peste 40 de specialiști din domeniul bancar pentru a discuta despre schemele de plată din Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Evenimentul a fost organizat de Programul USAID Moldova Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) în parteneriat cu Asociația Băncilor din Moldova.Scopul atelierului a fost de a consolida capacitățile participanților în domeniul plăților SEPA, în contextul eforturilor depuse de Banca Națională a Moldovei și a altor parteneri de dezvoltare pentru a facilita integrarea țării în această zonă de plată.


Pe parcursul atelierului, participanții au fost familiarizați cu:
- Mecanismele de compensare și decontare
- Procesul de aderare și implementare
- Criteriile de eligibilitate pentru aderarea la SEPA
- Ghidurile și dosarul necesar pentru aderarea la SEPA
De asemenea, au fost prezentate beneficiile aderării la SEPA, care includ:
- Simplificarea proceselor de plată
- Îmbunătățirea eficienței tranzacțiilor
- Promovarea unui mediu de plată integrat la nivel european


Atelierul a facilitat un schimb valoros de informații și experiențe între participanți, contribuind la o mai bună înțelegere a plăților SEPA și a beneficiilor implementării acestora în Moldova.
SEPA reprezintă un pas important spre un sistem de plăți mai eficient și mai ușor de utilizat în Europa, iar participarea activă a experților bancari din Moldova la acest atelier demonstrează angajamentul țării de a se integra pe deplin în spațiul european de plăți.

 

 

 

 

Alte articole

Asociația Băncilor din Moldova a participat la Moldova Digital Summit

În cadrul Moldova Digital Summit, Dorel Noroc, Președintele Asociaţia Băncilor din Moldova a avut o discuție cu Andrei Prisacar, directorul Agenția de Guvernare Electronică despre modalitățile prin care aplicația EVO poate fi utilizată pentru a simplifica și mai mult interacțiunea dintre bănci și clienți.


05 Iun 2024

​​​​​​​Asociația Băncilor din Moldova a participat la evenimentul dedicat Zilei profesionale a Antreprenorului.

”Curajul de a vă asuma riscuri, perseverența și entuziasmul dumneavoastră sunt elementele cheie ale progresului și dezvoltării societății noastre”, a menționat Dorel Noroc, președintele ABM.


27 Iun 2024