Campania de educație financiară „Dă sens banilor”: plățile fără numerar, mai multă siguranță, mai mult confort

02 Martie 2020

 

Instrumente de plată electronice

 

Progresul informațional a dus la apariția unor noi forme de plată fără a mai utiliza banii în numerar. Este vorba de plățile electronice pe care le realizăm atunci când facem cumpărături cu ajutorul cardului bancar, pe internet sau prin intermediul telefonului mobil. Aceste plăți au la bază fie banii din contul bancar în cazul cardului, fie moneda electronică stocată la distanță pe un server și care nu are legătură cu un cont bancar. Moneda electronică de pe server este păstrată în portofele online personale și o putem utiliza la comercianții și furnizorii de servicii care aderă la această metodă de plată.

 

Cardul bancar 

 

Unul din cele mai sigure și comode instrumente de plată fără numerar este cardul bancar. Acesta poate fi obținut odată cu deschiderea unui cont bancar și utilizat în țară sau peste hotare, la bancomate, magazine sau alte puncte comerciale care au instalate dispozitive de acceptare a plăților prin card (terminale POS). Cele mai răspândite carduri bancare sunt: card de debit și card de credit. 

 

Cardul de debit reprezintă un card bancar legat de un cont bancar, care îți permite să faci cumpărături de servicii și bunuri în limita fondurilor disponibile pe contul bancar. La fel cardul de debit poate fi utilizat pentru a primi salariul, pensia sau îndemnizația. 

 

Cardul de credit la fel reprezintă un card bancar legat de un cont bancar, care ne permite să facem cumpărături cu împrumut până la o limită stabilită. Dar atenție, după o perioadă suma cheltuită trebuie rambursată băncii, pentru care poate fi percepută dobândă și comisioane. Astfel gestionați-vă cu precauție cheltuielile în măsura posibilităților de a rambursa integral sumele cheltuite la sfârșitul perioadei stabilite de bancă. Achitați sumele restante față de bancă la timp pentru a păstra o istorie de credit bună. Verificați cu regularitate rapoartele lunare de cheltuieli pentru a evita tranzacții neautorizate.

 

Siguranța plăților fără numerar

 

Cele mai importante beneficii ale cardului bancar sunt comoditatea și siguranța. Cardul este considerat a fi o formă mai sigură de plată, deoarece avem nevoie de un cod pentru a utiliza banii, în timp ce banii în numerar pot fi furați cu ușurință. Atunci când obținem un card bancar, codul PIN este comunicat separat în așa fel încât doar posesorul să-l cunoască. Nu divulgați nimănui care este codul PIN al cardului dvs., fie că e vorba de comercianți, reprezentanți ai băncii sau chiar poliție. În același timp, pentru cumpărăturile online se utilizează codul CVV din trei cifre situat pe partea din spate a cardului. Acesta la fel trebuie știut doar de posesor, pentru a evita orice posibilitate de utilizare frauduloasă.

 

Dacă uitați cifrele din care este compus codul PIN sau ați introdus de mai multe ori date  greșite, puteți cere băncii generarea unuia nou cod. De asemenea, în caz de pierdere, de furt sau de utilizare frauduloasă, trebuie să solicitați băncii fără întârziere blocarea cardului. Băncile au serviciul de clientelă non-stop unde putem apela și raporta o eventuală pierdere sau un furt de card. Banca va bloca imediat cardul, pentru a evita orice pierdere de bani din cei rămași pe cont.

 

 

Alte articole

Campania de educație financiară „Dă sens banilor”: de la economii, la investiții

Procesul de economisire/investire  Economii – conform definiției clasice economiile reprezintă suma de bani rămasă după ce toate cheltuielile de consum personal sânt sustrase din venitul acumulat într-o perioada de timp stabilită. Acești bani putem păstra acasă sau în portofel, dar cel mai prudent este să le păstrăm la o bancă. Cea mai simplă și accesibilă formă de a păstră economiile la o bancă comercială este în conturi curente sau depozite. Atunci când acumulați rezerve de bani substanțiale, economiile pot fi utilizate pentru investiții. Piața financiară națională este limitată în număr de instrumente de economisire sau investire disponibile, dar totuși în perspectiva  trebuie să cunoaștem aspectele și riscurile aferente.


24 Feb 2020

Mesajul de felicitare al Președintelui Asociației Băncilor din Moldova de Ziua lucrătorului bancar

Stimați colegi, Cu ocazia Zilei lucrătorului bancar Vă adresăm expresia înaltei noastre consideraţii și gratitudinea pentru contribuţia Dumneavoastră semnificativă la dezvoltarea şi fortificarea sistemului bancar din Republica Moldova, care a fost și rămâne indiscutabil principalul promotor al transformărilor structurale din țară, reprezentând în timp un catalizator al reformelor.


04 Iun 2020